Fågeläventyret

Våren är på väg och fågellivet likaså. Vi har sett att intresset för fågelskådning ökar och vill därför hjälpa både dig som nybörjare och proffs att hitta rätt prylar för skådningen. Här har vi försökt att samla lite inspiration och tips på produkter för fågelskådning, både för dig som bara vill titta på fåglarna och för dig som även vill fotografera dem. Hos oss hittar du mängder av handkikare och tubkikare, och dessutom kameror och tillbehör för att fota fågel och vilda djur. Vi vill hjälpa dig att hitta rätt bland djungeln av prylar.

Handkikare

För att komma igång med att skåda fågel så är oftast handkikaren det första steget. Oavsett om det är en liten kikare för att få ned i fickan på promenaden eller om det är en fullstor kikare för mer seriös skådning så ska vi kunna hitta en kikare för just dig.

Förstoring

Handkikare har oftast 8x eller 10x förstoring. Oftast kan 8x vara lättare att titta i då 10x kan bli lite mer skakigt, men vill du komma så nära som möjligt så kan 10x vara bra för dig.

Ljusstyrka

Det andra att välja på din kikare är ljusstyrka. Det är storleken på glasen och mäts i millimeter. Ju större glas desto mer ljus kommer in i kikaren, men till bekostnad av storleken på kikaren. Så det är en avvägning beroednde på vad du tycker är viktigast. Den vanligaste ljusstyrkan på en fågelkikare är 42mm, men om du mestadels tittar när det finns gott om ljus och vill ha en mindre kikare är 25 eller 32mm bra.

Några exempel på handkikare vi rekommenderar

Tubkikare

När du vill komma riktigt nära så kanske det inte räcker med en handkikare, utan då kan det istället behövas en tubkikare. En tubkikare står på stativ och blir lite större, men man får oftast en förstoring på 20-60x, istället för handkikarens 8x eller 10x förstoring. Även här mäts ljusstyrkan i millimeter på frontglaset, men nu är det istället 60mm eller 80mm som är det vanligaste dimensionerna. 

Några exempel på tubkikare vi rekommenderar

Fotografera fåglarna

När du börjat hitta lite fåglar så kan det också vara kul att fånga dem på bild och inte bara titta på dem genom kikaren. Här finns det mycket att tänka på, och många olika alternativ beroende på vilken ambitionsnivå man vill lägga sig på. Nedan listar vi några alternativ till utrustning för att fotografera fågel.

Digiscoping

Att fotografera genom kikaren kallas Digiscoping. Du kan fotografera genom både en handkikare och en tubkikare, och det går att göra med antingen en mobiltelefon, kompaktkamera eller systemkamera. Vi brukar rekommendera att du börjar med att fotografera med mobiltelefonen genom kikaren, då detta är enklast. Digiscoping med kompaktkamera eller systemkamera kräver större och mer avancerad utrustning som du fäster på kikaren, medans digiscoping med mobiltelefonen oftast bara kräver en adapter eller ett mobilskal.

Rekommenderad produkt för digiscoping:

Kompaktkamera

En kompaktkamera är oftast enklast att använda för att fotografera fågel. Med kompaktkamera menas kameror där det inte går att byta objektiv. De kan variera i storlek, och är många gånger tillräckligt små för att få med sig i fickan. De kompaktkameror som har lite mer zoom blir oftast något större, men med det kommer ofta fördelar som t.ex. sökare, större grepp och vinklingsbar skärm.

För fågelfotografering vill man oftast ha så mycket zoom som möjligt, ju mer desto bättre, eftersom du kan komma närmre fåglar som annars är långt bort. 

Tips: Ett enbensstativ kan underlätta fotograferingen och göra bilderna skarpare!

Rekommenderade kompaktkameror:

Systemkamera

Nästa steg efter kompaktkameran är systemkameran. En systemkamera innebär att du kan byta objektiv. Med en systemkamera får du oftast en större sensor vilket ökar bildkvaliteten. Ju större sensor desto mer ljuskänslig är också kameran vilket innebär att du kan fotografera när det är mörkare utan att tappa bildkvalitet.

Med en liten förenkling så kan vi säga att det finns tre olika storlekar på sensorerna i systemkamerorna, de kallas: m4/3, APS-C, och Fullformat.

Varför skulle man då välja en mindre sensor när Fullformatssensorn är bäst? Nackdelen med en större sensor är att kamera och objektiv blir större och dyrare. Det finns några undantag till detta. Sensortekniken går snabbt framåt och de mindre sensorerna blir bättre och bättre, så skillnaderna blir mindre.

Med valet av systemkamera så väljer du inte bara en kamera, utan även objektiv som passar för dina ändamål. Här mäter man inte längre i antal gångers förstoring utan i det som kallas brännvidd, som mäts i millimeter. För att kunna jämföra äpplen och äpplen så måste man här också ta hänsyn till sensorns storlek, då en mindre sensor förlänger brännvidden med en viss faktor, detta kallas oftast brännviddsförlängning eller på engelska "crop factor". Där utgår man från Fullformatssensorn som har 1x, alltså ingen förlängning, APS-C sensorn har 1,5x och m4/3 sensorn har 2,0x.

Varför har det betydelse?

Det har ingen betydelse för kameran eller optiken i sig, utan bara för att vi skall kunna jämföra räckvidden av olika objektiv på kameror med olika sensorer. Brännvidden på objektiven benämns nämligen med deras fysiska brännvidd och inte den upplevda brännvidden.

Exempel

Om vi tar ett objektiv som har brännvidden 100mm så motsvarar det 150mm på APS-C-kameran och 200mm på m4/3-kameran. Så om vi skulle fotografera ett motiv med samma brännvidd på de olika kamerorna så skulle resultatet se ut så här:

Fördelen med detta för dig som fotograferar fågel är att du kommer närmre motivet. Så i bra ljus kan det ofta vara bättre med en mindre sensor.

Spegel eller spegellös?

Den traditionella systemkameran har alltid haft en spegel i kamerahuset som har gjort att du kan titta i sökaren och se ut genom objektivet. Detta finns fortfarande kvar till stor del, där framförallt Canon och Nikons kameror är med spegel. Kameror från andra märken så som Panasonic, Olympus, Fujifilm och Sony är istället spegellösa. Skillnaden blir att sökaren istället är elektronisk, och du ser en digitalbild i sökaren, samma som på skärmen. Fördelen blir att kameran kan göras mindre.

Utustning vi rekommenderar till m4/3:

Olympus och Panasonic använder samma typ av m4/3-sensor och objektivfattning, så deras objektiv är kompatibla med båda märken. Dessa system är perfekta för dig som inte vill släpa på stora tunga utrustningar. Tack vare den mindre sensorn kommer du väldigt långt med ett objektiv på 300mm. Bra budgetalternativ är t.ex. Panasoncic G7 eller Olympus E-M10 Mark II, medans proffsalternativet är Olympus E-M1 Mark II med 300mm f/4,0 PRO. 

Utrustning vi rekommenderar till APS-C:

Det finns många kameroe i detta segment, framförallt från Canon och Nikon. Det som oftast är viktigast när det gäller fågelfotografering är snabb seriebildstagning och snabb autofokus. Nikon D7200 är ett bra alternativ som inte blir allt för dyrt. Tillsammans med t.ex. Tamron 150-600mm så har du ett mycket bra paket att komma nära fåglar med. För den som vill ta det ett steg längre rekommenderar vi starkt Nikon D500 tillsammans med Nikons 200-500mm.

Utrustning vi rekommenderar till Fullformat:

Fullformatskameran har länge varit standarden för den som tagit sitt fågelfotograferande på allvar. På senare tid har dock kvaliteten i de mindre sensorerna kommit ikapp och presterar i många fall lika bra. Den större sensorn har fortfarande ett övertag när det gäller ljuskänslighet och det som kallas ISO. Så för den som fotograferar mycket i skymning och gryning kommer att uppskatta den större sensorn.