• Fri frakt över 1000:-
  • Fri retur i butik
  • Personlig service

Tillbehör

Filterskola

Välkommen till vår filterskola. Här har vi samlat lite tips om våra olika optiska filter vi erbjuder och vad de kommer ha för effekt på dina bilder.

Det första filtret vi tittar på är UV-filterUV-filter används idag endast som ett skydd för ditt objektiv. Systemkamerorna har idag inbyggda UV-filter framför sensorn. Därmed påverkar inte själva UV-filtret  bilderna. Däremot kan UV-filtrets kvalié påvärka bildkvalitén. UV-filter finns i en uppsjö av prisklasser. Billigare filter påverkar ofta bildkvalitén då de har enklare glas och antireflexbehandlingar. Ibland saknas ytbehandling av glasen helt. De UV-filter vi erbjuder från NISI har optiskt glas och en av marknadens bästa antireflexbehandlingar. Deras lite lyxigare serie, HUC, erbjuder ett filter i mässing samt en NANO-behandling av glasen som är smuts- och vattenavvisande.

C-PL eller POL-filter är ett polariserande filter som minskar reflektioner och ger ökad kontrast och färg i bilderna. Du kan t.ex. få reflektionerna på en bil eller blänk i vatten att minska. Fotograferar du landskap kan reflektioner i lövverk och liknande försvinna vilket ger en mer intensiv färg. POL-filter framhäver även konturer i moln bättre och kan ge himlen en kraftigare färg. Du kan styra den polariserande effekten genom att rotera filtret.

ND-filter fungerar som solglasögon för ditt objektiv. Det är helt enkelt ett mörkt glas som du moterar framför objektivet för att minska ljusmängden in till kameran. Detta är perfekt om du vill kunna exprimentera med längre slutartider eller fotografera med en väldigt stor bländaröppning under dagtid för att få kort skärpedjup. ND-filter finns i olika styrkor. De vanligaste är 3 steg mörkare bild (ND8), 6 steg (ND64) eller 10 steg (ND1000). 

Variabelt ND-filter är ett ND-filter som du kan rotera för att få olika styrka. Dessa kan ibland finnas i styrkor från 1-9 steg. Dessa filter rekommenderar vi att undvika då de ofta har en sämre kvalitet, färgfel och risk för oönskade krysseffekter i bild. Vi rekommenderar istället NISI ND-Vario True Color. Detta filter är mycket färgkorrekt och tack vare att styrkan är begränsad till 1-5 steg mörkare bild så behöver du inte oroa dig för bildkvalitén. Detta filter är också en del av NISI Swift-systemet som enkelt möjliggör montering av ett ytterligare filter så du kan kombinera olika filters egenskaper för att t.ex. addera ett Black Mist-filter. Variabla ND-filter är perfekt för videofilmning när du vill kunna justera ljusstyrkan steglöst. Mångsidigheten i den variabla styrkan är också smidig för dig som inte vill ta med dig flera fasta ND-filter.

EXEMPELBILD - LÅNG EXPONERINGSTID

Black Mist är ett slags diffussionsfilter som används mycket inom vidofilmning men har börjat bli populärt även inom stillbild. Filtret skapar en mjuk diffussion av direkta ljuskällor utan att påverka skuggornas färg och svärta för mycket. Detta hjälper till att minska det hårda "digitala" utseendet som lätt uppstår med moderna ultraskarpa objektiv. Detta går också att kombineras med NISI Swift-systemet så du kan få ett variabelt ND-filter i kombination med diffussionseffekten från Black Mist-filtret.

Våra öppettider

Klicka här

Få vårt nyhetsbrev!