• Fri frakt över 1000:-
  • Fri retur i butik
  • Personlig service

Välj rätt kikare

Vi hjälper dig att välja rätt kikare!
Vi vill hjälpa både dig som nybörjare eller proffs att hitta rätt kikare. Det är inte lätt att välja bland hundratals kikare, vart ska man börja? Och vilken är bra för rätt ändamål?
Här har vi försökt att samla lite inspiration och tips på olika produkter, både för dig som vill titta på fåglar och kunna ta med dig kikaren på promenaden. Men också för dig som även vill fotografera med den eller som vill ha kikaren till mer. 

Hos oss hittar du ett stort sortiment av handkikare och tubkikare, och dessutom kameror och tillbehör för att fota fågel och vilda djur. Vi vill hjälpa dig att hitta rätt bland djungeln av prylar.

Kom ihåg att vi finns för att få hjälpa dig även i vår fysiska butik i Göteborg eller på telefon/mail 031-184000 info@gotaplatsensfoto.se.
Läs mer under "Kontakta oss".

Handkikare eller Tubkikare
Handkikare, som namnet antyder, håller du i handen men ändå enkelt kan bära med dig. Tubkikare är istället större och behöver stå på ett stativ för att du ska kunna använda dem.
För att komma igång med att skåda fågel t.ex. så är oftast handkikaren ett första steg. Fördelen med en handkikare istället för en tubkikare är att det är lättare att hitta det du vill se då det är en lägre förstoring.
Du slipper dessutom bära på ett stativ, vilket innebär att du kan vara mer spontan när du ger dig ut. Handkikaren fungerar bra att använda på relativt korta avstånd, upp till cirka 30-40 meter.
Vill du istället komma mycket närmre saker som är långt bort så behöver du en tubkikare. Tubkikare kan fungera ända upp till flera hundra meter genom att den har en kraftig förstoring. 

Ett kraftigt stativ är viktigt för att få en stabil bild då det lätt blir skakigt ju större förstoring du har jämfört med om du har en mindre.

Förstoring
Handkikare har oftast 8x eller 10x förstoring. Kikare namnges genom tex. 8x42 eller 10x50 varav de första siffrorna anger vilken förstoring kikaren har.
Oftast kan 8x vara lättare att titta i då 10x kan bli lite mer skakigt, men vill du komma så nära som möjligt så kan 10x vara bra för dig.
Det finns vissa handkikare med 12x eller till och med 15x förstoring. Detta kan vara väldigt svårt att hålla i handen och är inte något som man vill rekommendera som en första kikare.
Tubkikare har istället vanligtvis ett zoomokular som förstorar från 20x upp till 60x. Vissa tubkikare har utbytbara okular så att du kan välja mellan zoom eller inte, och olika förstoringar och kvaliteter.

Ljusstyrka
Nästa steg är att välja din kikares ljusstyrka. Kikarens ljusstyrka anges genom objektivets diameter mätt i mm, tex. 8x42 eller 10x50.
Ju större glas desto mer ljus kommer in i kikaren, men till bekostnad av storleken. Det är en avvägning beroende på vad du tycker är viktigast.
Den vanligaste ljusstyrkan på en handkikare är 42mm, men om du mestadels tittar när det finns gott om ljus och vill ha en mindre lättare kikare är 32mm bra. Vill du ha en kikare du enkelt kan stoppa i fickan så är 25mm ett bra val.
För kikare som är anpassade till jakt och marint bruk där man ofta skådar i dåligt ljus, är det vanligt med 50 eller 56 mm.
Tubkikaren har vanligtvis 80 eller 85 mm frontlins. Men även här finns det olika storlekar beroende på hur stor kikare du vill ha. Vill du ha en liten tubkikare som är enkel att bära med sig eller att resa med så är 50, 60 eller 65 mm ett bra val.
Vill du istället ha det största ljusinsläppet och inte bryr dig så mycket om vikten och storleken så är kikare med 95 eller 115 mm det bästa för dig.
Kikarens kvalitet påverkar också den faktiska ljusstyrkan och klarheten i bilden. En kikare av högre kvalitet kan ge en ljusare bild trots att den har mindre objektivöppning.

Synfält
Olika kikare har olika stora synfält. Detta är ett mått på hur stor bild som du ser i kikaren. Synfältet mäts antingen i grader eller i antal meter i bredd på 1000 meters håll.
En handkikare har vanligtvis mellan 5-8° eller 100-140m på 1000m. En tubkikare har istället ofta mellan 0,5-2° eller ca 10-40m på 1000m.
Ett större synfält gör det lättare att hitta det du vill se och lättare att t.ex. följa en flygande fågel. Generellt kan man säga att kikare av högre kvalitet har större synfält.

Digiscoping
Att fotografera genom kikaren kallas Digiscoping. Du kan fotografera genom både en handkikare och en tubkikare och det går att göra med antingen en mobiltelefon, kompaktkamera eller systemkamera.
Vi brukar rekommendera att du börjar med att fotografera med mobiltelefonen genom kikaren för att börja ge sig på den metod som är enklast.
Digiscoping med kompaktkamera eller systemkamera kräver större och mer avancerad utrustning som du fäster på kikaren, medans digiscoping med mobiltelefonen oftast bara kräver en adapter eller ett mobilskal.

Filter

    Våra öppettider

    Klicka här

    Få vårt nyhetsbrev!