Välj rätt kikare

 

Våren är på väg och fågellivet likaså. Vi har sett att intresset för fågelskådning ökar och vill därför hjälpa både dig som nybörjare och proffs att hitta rätt prylar för skådningen. Här har vi försökt att samla lite inspiration och tips på produkter för fågelskådning, både för dig som bara vill titta på fåglarna och för dig som även vill fotografera dem. Hos oss hittar du mängder av handkikare och tubkikare, och dessutom kameror och tillbehör för att fota fågel och vilda djur. Vi vill hjälpa dig att hitta rätt bland djungeln av prylar.

Handkikare

För att komma igång med att skåda fågel så är oftast handkikaren det första steget. Oavsett om det är en liten kikare för att få ned i fickan på promenaden eller om det är en fullstor kikare för mer seriös skådning så ska vi kunna hitta en kikare för just dig.

Förstoring

Handkikare har oftast 8x eller 10x förstoring. Oftast kan 8x vara lättare att titta i då 10x kan bli lite mer skakigt, men vill du komma så nära som möjligt så kan 10x vara bra för dig.

Ljusstyrka

Det andra att välja på din kikare är ljusstyrka. Det är storleken på glasen och mäts i millimeter. Ju större glas desto mer ljus kommer in i kikaren, men till bekostnad av storleken på kikaren. Så det är en avvägning beroednde på vad du tycker är viktigast. Den vanligaste ljusstyrkan på en fågelkikare är 42mm, men om du mestadels tittar när det finns gott om ljus och vill ha en mindre kikare är 25 eller 32mm bra.

Några exempel på handkikare vi rekommenderar

 

Tubkikare

När du vill komma riktigt nära så kanske det inte räcker med en handkikare, utan då kan det istället behövas en tubkikare. En tubkikare står på stativ och blir lite större, men man får oftast en förstoring på 20-60x, istället för handkikarens 8x eller 10x förstoring. Även här mäts ljusstyrkan i millimeter på frontglaset, men nu är det istället 60mm eller 80mm som är det vanligaste dimensionerna. 

Några exempel på tubkikare vi rekommenderar

Fotografera fåglarna

När du börjat hitta lite fåglar så kan det också vara kul att fånga dem på bild och inte bara titta på dem genom kikaren. Här finns det mycket att tänka på, och många olika alternativ beroende på vilken ambitionsnivå man vill lägga sig på. Nedan listar vi några alternativ till utrustning för att fotografera fågel.

Digiscoping

Att fotografera genom kikaren kallas Digiscoping. Du kan fotografera genom både en handkikare och en tubkikare, och det går att göra med antingen en mobiltelefon, kompaktkamera eller systemkamera. Vi brukar rekommendera att du börjar med att fotografera med mobiltelefonen genom kikaren, då detta är enklast. Digiscoping med kompaktkamera eller systemkamera kräver större och mer avancerad utrustning som du fäster på kikaren, medans digiscoping med mobiltelefonen oftast bara kräver en adapter eller ett mobilskal.

Rekommenderad produkt för digiscoping: