• Butik i Göteborg
  • Personlig service

Your favorites

Välj rätt kikare

Vi vill hjälpa både dig som nybörjare eller proffs att hitta rätt kikare. Det är inte lätt att välja bland hundratals kikare. Här har vi försökt att samla lite inspiration och tips på produkter, både för dig som vill titta på fåglar, ta med dig kikaren på promenaden, för dig som även vill fotografera med den eller vad du än vill ha kikaren till. Hos oss hittar du mängder av handkikare och tubkikare, och dessutom kameror och tillbehör för att fota fågel och vilda djur. Vi vill hjälpa dig att hitta rätt bland djungeln av prylar. Glöm inte att vi finns att hjälpa dig även i vår fysiska butik eller på telefon/mail 031-184000 info@gotaplatsensfoto.se

Handkikare eller Tubkikare

Handkikare, som namnet antyder, håller du i handen och kan enkelt bära med dig. Tubkikare är istället större och behöver stå på ett stativ för att du ska kunna använda dem.

För att komma igång med att skåda fågel tex. så är oftast handkikaren det första steget. Fördelen med en handkikare istället för en tubkikare är att det är lättare att hitta det du vill se då det är en lägre förstoring, samt att du slipper bära på ett stativ. Det gör att du enkelt kan få med dig kikaren. Handkikaren fungerar bäst på relativt korta avstånd, upp till cirka 30-40 meter.

Vill du dock istället komma mycket närmre på saker som är långt borta så behöver du en tubkikare. Tubkikare kan fungera ända upp till flera hundra meter tack vare sin kraftiga förstoring. Ett kraftigt stativ är viktigt för att få en stabil bild då det lätt blir skakigt ju större förstoring du har.

Förstoring

Handkikare har oftast 8x eller 10x förstoring. Kikare namnges genom tex. 8x42 eller 10x50 varav de första siffrorna anger vilken förstoring kikaren har. Oftast kan 8x vara lättare att titta i då 10x kan bli lite mer skakigt, men vill du komma så nära som möjligt så kan 10x vara bra för dig. Det finns vissa handkikare med 12x eller till och med 15x förstoring. Detta kan vara väldigt svårt att handhålla och är inte något som rekommenderas som en första kikare.

Tubkikare har istället vanligtvis ett zoomokular som förstorar från 20x upp till 60x. Vissa tubkikare har utbytbara okular så att du kan välja mellan zoom eller inte, och olika förstoringar och kvaliteter. 

Ljusstyrka

Det andra att välja på din kikare är ljusstyrka. Vilket anges genom de andra siffrorna tex.8x42 eller 10x50. Det är storleken på de främre glasen och mäts i millimeter. Ju större glas desto mer ljus kommer in i kikaren, men till bekostnad av storleken. Det är en avvägning beroende på vad du tycker är viktigast. Den vanligaste ljusstyrkan på en handkikare är 42 mm, men om du mestadels tittar när det finns gott om ljus och vill ha en mindre lättare kikare är 32 mm bra. Vill du ha en kikare du enkelt kan stoppa i fickan så är 25 mm ett bra val. För kikare som är anpassade till jakt och marint bruk där man ofta skådar i dåligt ljus är det vanligt med 50 eller 56 mm.

Tubkikaren har vanligtvis 80 eller 85 mm frontlins. Men även här finns det olika storlekar beroende på hur stor kikare du vill ha. Vill du ha en liten tubkikare som är enklare att bära med sig eller att resa med så är 50, 60 eller 65 mm ett bra val. Vill du istället ha det största ljusinsläppet och inte bryr dig så mycket om vikten och storleken så är kikare med 95 eller 100 mm det bästa för dig. 

Kikarens kvalitet kan också påverka den upplevda ljusstyrkan och klarheten i bilden. En kikare av högre kvalitet kan många gånger upplevas ljusare trots att den har mindre storlek på glasen.

Synfält

Olika kikare har olika stora synfält. Detta är ett mått på hur stor bild du ser i kikaren. Synfältet mäts antingen i grader eller i antal meter i bredd på 1000 meters håll. En handkikare har vanligtvis mellan 5-8° eller 100-140m på 1000m. En tubkikare har istället ofta mellan 0,5-2° eller ca 10-40m på 1000m.

Ett större synfält gör det lättare att hitta det du vill se på, och lättare att t.ex. följa en flygande fågel. Generellt kan man säga att kikare av högre kvalitet har större synfält. 

Digiscoping

Att fotografera genom kikaren kallas Digiscoping. Du kan fotografera genom både en handkikare och en tubkikare, och det går att göra med antingen en mobiltelefon, kompaktkamera eller systemkamera. Vi brukar rekommendera att du börjar med att fotografera med mobiltelefonen genom kikaren, då detta är enklast. Digiscoping med kompaktkamera eller systemkamera kräver större och mer avancerad utrustning som du fäster på kikaren, medans digiscoping med mobiltelefonen oftast bara kräver en adapter eller ett mobilskal.

Våra öppettider

öppettider

Få vårt nyhetsbrev!

Kontakta

Powered by Jetshop