- Hem
- Blogg
- Inspiration
- Första gången jag framkallade själv

Inspiration
Första gången jag framkallade själv
Att framkalla film själv var något jag hade tänkt på länge, men det var först 2025 som jag bestämde mig för att ta steget. Jag har under många år fotograferat digitalt och även provat att framkalla färgfilm genom ett färglabb, men jag hade aldrig gjort hela processen själv. Det var dags att ändra på det och ge mig på min första filmrulle. Men var skulle jag börja?
Valet av film: Svartvitt eller färg?
Det första valet jag ställdes inför var om jag skulle välja svartvitt eller färgfilm. Jag valde snabbt svartvitt, då det är en något enklare process och man kan framkalla med rumstempererad kemi, vilket gör hela processen mer hanterbar.
Kameraval: Canon A-1 och ett ljusstarkt objektiv
När jag började leta efter kamerautrustning kollar jag igenom våra skåp med begagnade kameror och objektiv och hittade en Canon A-1 med ett FD 50mm f/1,8 objektiv – en perfekt kombination. Objektivet är ljusstarkt och kameran har både manuella inställningar och automatisk ljusmätning, vilket gör att jag enkelt kan justera inställningarna vid behov.
Filmen: Ilford Delta 3200
Valet av film var också viktigt. Eftersom jag skulle fotografera mestadels inomhus behövde jag något med hög ljuskänslighet. Ilford Delta 3200 var ett självklart val. Det är en av de ljuskänsligaste filmerna på marknaden och perfekt för svagare ljusförhållanden. Jag bestämde mig för att exponera filmen som ISO 1600 och sedan framkalla den under kortare tid för att sänka kontrasten. På så sätt kunde jag justera kontrasten senare vid skanningen.
Kemi och utrustning: Ilford och Paterson
När det gäller kemi finns det många olika alternativ att välja mellan, och de påverkar resultatet på olika sätt. Eftersom jag redan hade valt Ilford Delta 3200-filmen, bestämde jag mig för att använda Ilfords egna kemikalier. Jag köpte Ilfosol 3 som framkallare, då den är lätt att späda och ger ett neutralt uttryck med lagom kornighet. Utöver det köpte jag Ilfords stopbad, Rapid Fixer och Ilfotol för att ha alla nödvändiga kemikalier.
För framkallning använde jag en Paterson-dosa och deras klämmor för att hänga upp filmen för torkning.
Testexponeringar och första fotografering
Det dröjde inte länge innan jag blev vän med kameran, som var väldigt intuitiv att använda. Redan på lunchen tog jag några testexponeringar och sedan tog kameran med mig på en helg hos mina svärföräldrar. Jag visste att det skulle bli en utmaning att få tillräckligt snabba slutartider för att kompensera för det svagare inomhusljuset och mina snabba barn som motiv. Men med den ljusstarka optiken och den känsliga filmen lyckades jag fånga några riktigt bra bilder.
Framkallning: Nervositeten inför det första steget
Efter en helg med god mat, lek och många skratt så var jag både trött men också full av förväntan när jag kom hem. Det var dags att sätta igång med framkallningen och se om jag skulle lyckas med det jag aldrig prövat tidigare. Det svåraste och mest nervösa steget var att börja i mörkret – att plocka ur filmen från sin ljustäta kassett och spola upp den på spolen. Jag rekommenderar starkt att kolla på youtube för att få en idé om hur det går till, och gärna öva på att spola upp en redan framkallad film innan du testar på en oframkallad rulle.
När filmen var på plats i Paterson-dosan var det dags att börja blanda kemikalierna. Jag mätte upp alla koncentraten och fyllde på med rätt mängd vatten innan jag började häll på framkallningsvätskan. Det var en spännande stund när jag startade timern och började agetera filmen. Efter 10 minuter hällde jag av framkallaren och fyllde på med stopbadet för att stoppa processen, innan jag bytte till fixeringsvätskan. Efter ytterligare 5 minuter var det dags att skölja filmen och sedan skölja med Ilfotol för att få bort eventuella kemikalier.
Torkning, skanning och resultat
Och så var det dags att öppna dosan och se om det blivit något av min första framkallning. Det är en magisk känsla att se att det faktiskt finns bilder på filmen, och ännu mer magiskt var att resultatet såg riktigt bra ut. Jag hängde upp filmen för att torka och sedan var det dags att skanna.
Dagen efter var det dags att använda vår fantastiska Fujifilm Frontier SP3000 för att scanna in bilderna. Efter en snabb dammborttagning och lite kontrastjustering var jag imponerad av resultatet. Jag var kanske inte helt förberedd på korningheten i Ilford Delta 3200, men jag tyckte det gav en härlig känsla utan att förlora för mycket bildkvalitet.
Slutord: Börja framkalla själv!
Sammanfattningsvis var min första framkallning en rolig och lärorik upplevelse. Om du funderar på att börja framkalla film själv, så finns det allt du behöver här hos oss. Det är inte så svårt som man kan tro, och belöningen när du ser bilderna komma till liv är verkligen magisk!