• Butik i Göteborg
  • Personlig service

Favoriter

Blogg

Senaste nytt
Inför Black Week 2022!
Evenemang

Snart är det dags för Black Week!
Är du ute efter att fynda en kamera, ett objektiv eller kanske ett nytt stativ under Black Friday? Då är du på rätt plats! På måndagen den 21:e november 2022 startar vår Black Week med nya rabatter varje dag och upp till 75% rabatt på utvalda artiklar i hela vårt sortiment. Kameror, kikare, objektiv och tillbehör kan du passa på att fynda under hela veckan, både i vår butik och online via vår kampanjsida som blir offentlig 00:00 natten mellan söndag till måndag!

Black Week hos Götaplatsens Foto
Via vår kampanjsida kan du se alla våra kampanjer och erbjudanden under Black Week och Black Friday. Köp din nya kamera hos oss på Götaplatsens Foto så garanterar vi support och personlig service. Vi kommer ha nedsatta priser på allt mellan kameror, kikare, stativ, mikrofoner, ljusmätare, objektiv, väskor, bildprodukter, album, ramar med mera! Det finns något för alla hos oss, till riktigt fördelaktiga priser.

Nya kampanjer varje dag
Hos oss får du nya kampanjer och erbjudanden varje dag! Vissa tillverkare av kameror och objektiv tillkommer t.ex. extra under Black Friday den 25:e november och är enbart med då, så håll koll via vår landningssida för Black Week 2022 som blir offentlig på natten mellan söndag och måndag 00:00.

Fynda även cirkulärt
Håll koll på vår begagnatsida under Black Week för där kommer vi också ha riktigt bra kampanjer och erbjudanden. Ge ett ny mening till äldre ting genom att handla cirkulärt hos oss. Det är inte bara bra för miljön, det är även extra bra för plånboken! Besök vår sida för begagnade produkter här och håll koll under Black Week!

Varför handla på Götaplatsens Foto under Black Week och Cyber Monday?
Vi skickar varor varje dag
Personlig service via mail, telefon och butiksbesök
En riktig fotobutik sedan 1965
Kunnig personal
Butik i centrala Göteborg
Riktigt bra reapriser

Läs mer
Fotomässan är tillbaka!
Evenemang

Äntligen får vi bjuda er på en riktig fotomässa igen! Vi har längtat efter detta sedan sista mässan gick av stapeln 2019 och nu kör vi igen. Lördagen den 21:e maj 10:00-16:00 har vi hyrt in oss på Elite Park Avenue Hotel!

All information som du behöver känna till hittar du på https://www.gotaplatsensfoto.se/fotomassan2022 och på vårt event på Facebook: https://fb.me/e/1C9XszYCY

För att fira att mässan är tillbaka vill vi också dela med oss av lite bilder från tidigare år. Håll tillgodo!

Vi ses den 21:e maj!

Läs mer
Exklusiv förhandstitt på Panasonic Lumix GH6!
Evenemang

Är du nyfiken på Panasonics nya kamera Lumix GH6? Vilken tur, för nu har du chansen att testa den tillsammans med produktspecialisten Martin Wallgren här hos oss på Götaplatsens Foto.

Martin finns på plats i butiken den 7:e mars 2022 mellan 10:00 till 14:00 - Välkomna!

Läs mer
Guide: Urth objektivadapter
Nyheter

En av årets sista nyheter hos oss är objektivadaptrar från företaget Urth.

Men hur använder man egentligen deras adaptrar? Tillåt oss att förklara:

Ställ in kameran på "manuell"
Ställ in kameraläget på "Manual" (M) eller Bländarprioritetsläge (P). Observera att objektivet kan behöva ställas in till manuell också.

Anslut objektivet
Justera de röda prickarna på båda sidorna (adaptersidan och objektivsidan) och rotera medurs tills adaptern sitter ordentligt fast (adapterns metallknapp kan ibland snärta till vilket är helt normalt).

Anslut till kamerahuset
Anslut adaptern till ditt älskade kamerahus och rotera medurs. Håll ordentligt i både objektivet och adaptern när du roterar för att få ett bättre grepp.

Nu har du helt enkelt fäst adaptern vid objektivet och kamerahuset. För enkelhetens skull har vi även lite information om hur man enklast får loss adaptern också:

Ta bort adapter från kameran
Tryck in kamerans objektivfrigöringsknapp och vrid adaptern och objektivet moturs.

Ta bort från objektivet
Tryck försiktigt på frigöringsknappen på adaptern och skruva loss objektivet genom att rotera moturs.

Här under kan du läsa mer och se vilka adaptrar vi har i lager från Urth.

Läs mer
Turn your passion into a full-time job - Webinar med Canons fotograf Hallvard Kolltveit
Evenemang

Under torsdagen den 28:e oktober 2021 bjuder vi tillsammans med Canon in dig på ett webinar där du får se och lyssna på den fantastiska Canonfotografen Hallvard Kolltveit.

Eventet börjar 18:00 och är planerat att ta ca: 1 timma.

Hallvard berättar om sin väg till att bli professionell fotograf och filmskapare på heltid, med arktisk surfning och äventyrsfotografering som specialitet. Hallvard har de senaste åren arbetat med märken som Patagonia, Volkswagen och National Geographic från sin bas i Lofoten, Norge. Hallvard kommer att berätta hur han förenade sin passion med sitt heltidsjobb och blev självständig. Han kommer att dela med sig av besluten han tog och de misstag han gjorde längs vägen och vad han tänker att blivande fotografer bör fokusera på för att få sina första betalda jobb.

Från att ha rest ända bort till tropikerna till att ta foto och videofilma i Arktis, vill vi med Hallvard sätta fokus på hur det är att vara självständig innehållsskapare 2021.

Länk till anmälan hittar du via denna länken!

Läs mer
Inspirationsresa med Swarovski
Evenemang

Vår medarbetare Robert är nyss hemkommen från Österrike och en inspirationsresa i Swarovskis regi. Här är några av hans bilder från den trevliga vistelsen.

Tack Swarovski!

Här under kan du läsa lite mer om de produkter som förekommer på bilderna:

Läs mer
Into The Forest - Fotovandring i Göteborg med Niklas Nilsson
Evenemang

Under september månad vill Olympus fokusera på skogen som tema. Vi på Götaplatsens Foto tillsammans med Olympus vill därför på ett Coronasäkert sätt möta er i Olympusfamiljen. På denna fotovandring får du träffa Olympus Visionary Niklas Nilsson i Bokedalens naturreservat i Jonsered. Niklas kommer att prata om landskapsfotografering, makrofotografering och visa några smarta tips på hur du använder funktionerna i kameran på bästa sätt.

Tid: Lördagen den 18:e september 2021

Mötesplats Pendelparkeringen Bokedalen, Jonsered (William Gibsons väg 6, Jonsered)
Samling kl 08:45 så att vi kan starta i tid.

Vandringen pågår under ca 2 timmar, men de som vill får givetvis stanna kvar längre och fortsätta på egen hand.
Turen passar alla oavsett tidigare fotokunskaper och vi tror att alla kommer att kunna lära av varandra.

Antalet platser är begränsat till 20st. Om du får förhinder eller känner minsta förkylningssymptom meddela pernilla.becker@om-digitalsolutions.se så fort som möjligt. Vi kommer att ha en väntelista till vandringen.

Att tänka på till vandringen. Kläder efter väder + vattentäta skor. Nyladdade batterier och tomt minneskort. Vi är i ett naturreservat så vill förhåller oss till reservatets regler.

Eventet är kostnadsfritt men vi uppmuntrar alla deltagare att skänka en symbolisk summa till Naturskyddsföreningens projekt En gåva till skogen (https://www.naturskyddsforeningen.se/gavor/gava-till-skogen/), eller till något annat naturprojekt som ligger dig varmt om hjärtat.

Läs mer via vårat Facebookevent!

Läs mer
Panasonic-gurun Martin Wallgren på besök!
Evenemang

Fredagen den 3:e september 2021 kommer Panasonic-gurun och teknikvetaren Martin Wallgren besöka oss på Götaplatsens Foto. Martin Wallgren är en teknisk ingenjör med lång erfarenhet och är en av Panasonics finaste diamanter när det kommer till produktvetande och teknik.

Med sin imponerande bakgrund och svar på tal finns Martin på plats mellan 11:00-17:00 utanför butiken. Välkomna!

Läs mer
EISA 2021 - Alla vinnare listade!
Nyheter

EISA (Expert Imaging and Sound Association) är världens största oberoende samarbete med experter inom multimediateknik. De erbjuder en unik och global syn på konsumentelektronikmarknaden och i nästan 40 år har EISA:s utmärkelser gett ultimata och oberoende köprekommendationer inför normal konsumentteknik.

EISA 2020-2021 har just gått av stapeln och här under kan du ta en titt på alla vinnare:

Årets kamera - Sony A1
Årets avancerade kamera - Nikon Z6 II kamerahus
Årets premiumkamera - Canon EOS R5 Kamerahus
Årets professionella kamera - Fujifilm GFX 100S
Årets foto/video/hybrid-kamera - Sony A7S III Kamerahus
Årets mest prisvärda kamera (Fullformat) - Nikon Z5 + NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3
Årets mest prisvärda kamera (APS-C) - Fujifilm X-S10 + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS

Årets objektiv - Tamron 17-70mm f/2,8 DI III-A VC till Sony E
Årets vidvinkel - Sony FE 14 mm f1,8 GM
Årets vidvinkelzoom (APS-C) - Tamron 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD
Årets vidvinkelzoom (Fullformat) - Sony FE 12-24mm F2.8 GM
Årets normalobjektiv - Sony 50mm f/1,2 GM
Årets telezoom - Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD
Årets professionella telezoom - Nikon NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S
Årets porträttobjektiv - Sigma ART 85mm f/1,4 DG DN HSM - L-mount
Årets makro - Nikon NIKKOR Z MC 50mm f/2.8
Årets specialobjektiv - Laowa Venus Optics 15mm f/2 Zero-D - Canon R
Årets objektivinnovation - Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Läs mer
Tema: Ljussättning
Evenemang

Än en gång har vi haft temavecka på Instagram och Facebook, i vanlig ordning vill vi även sammanfatta temat här på bloggen också. För att vara up to date med alla våra inlägg och teman, följ oss på sociala medier: Instagram, Facebook.

Vi har nyligen breddat vårt sortiment av ljussättning. Under denna temavecka visade vår medarbetare Peter delar av det.

Med enkla hjälpmedel som reflex- och diffusionsskärmar får du större kontroll genom att reflektera och filtrera det befintliga ljuset. Skärmarna är enkla att vika ihop och tar liten plats under transport. De skärmar vi har från Lastolite finns i en rad olika storlekar, former och utföranden.
Reflexskärmar kan ge en varmare, kallare eller mer kontrollerad ton på det befintliga ljuset. Diffussionsskärmen hjälper dig att styra och tona ner t.ex. starkt ljus.

Profoto A10 är ett litet kraftpaket med många finesser. Snabb laddtid, enkelt gränssnitt som går att koppla till mobilen och framför allt - en väldigt fin spridning av ljuset och möjlighet till olika ljusformare. Använd den direkt på blixtskon eller med en sändare, på stativ eller handhållen.

Vi har LED-ljus i många olika skepnader för att passa din personliga smak. Några exempel vi vill belysa är ringlighten Halo, den kraftiga lampan Forza 60 från Nanlite och LED-paneler från Ledgo.

Oavsett blixt eller fastljus så ger ljusformaren en fin variation av ljusbilden. Tre bra exempel på ljusformare är softboxen, som gör ljuset jämnt och mjukt, barn doors som ger dig skarpt ljus med full kontroll och det snabbarbetade paraplyet som ger ett hårdare men mer variabelt ljus.

Med de orden avslutades veckotemat om ljus hos oss på sociala medier för denna gång. Här under kan du lätt beskåda de produkter som omnämns i detta inlägg.

Läs mer
Tema: Outdoors
Evenemang

Lite då och då har vi temaveckor på Instagram och Facebook, självklart vill vi även sammanfatta temat här på bloggen också. För att vara up to date med alla våra inlägg och teman, följ oss på sociala medier: Instagram, Facebook.

Året går mot ljusare tider och det är dags att ge sig ut på nya äventyr! Vi på Götaplatsens Foto, och framför allt vår medarbetare Robert, älskar friluftslivet.

Ett smidigt men robust stativ från Sirui är Traveler 7A. Gjord helt i rostfritt aluminium, med höj- och sänkbar mittpelare för ökad stabilitet, komplett med huvud. Lätt att ta med sig för de där långa vackra exponeringarna!

Kaffekoppen är essentiell i packningen för en lyckad utflykt! En nyhet hos oss är dessa fina emaljmuggar som vi trycker ditt motiv på. Beställ dessa i butik eller ladda upp din bild på vår hemsida (välj vit mugg och lägg till ”emalj” i orderkommentaren).

Vi gör även vattenflaskor i liknande material. Här syns de i väskan Brixton från ONA Bags, en både smidig och snygg väska som passar lika fint under dagsutflykten som i stadsmiljö.

Olympus TG-6 tål det mesta, och kan lätt stoppas i fickan för att möta de flesta äventyr. Kompaktkameran går att komplettera med en mängd tillbehör. Den kan fungera som ett bra komplement i de miljöer du inte vill ta med din systemkamera, t.ex i vattnet och i smutsiga miljöer.

Ett smidigt sätt att skapa känslan av en tavelvägg hemma: Rama in dina favoritbilder i kollage-ram! Här syns ramarna ”Marais” (för 8 bilder) och ”Bangkok” (för 11 bilder).

Olympus E-M1 Mark III är en vädertätad kamera som passar den aktiva. Fånga dina äventyr med en kamera som tål både kyla och väta. Den är smidig att ha med och bevisar att kameror inte behöver vara stora och tunga för att uppnå fantastisk bildkvalité.

Med de orden avslutades veckotemat om outdoors & friluftslivet hos oss på sociala medier för denna gång. Här under kan du lätt beskåda de produkter som omnämns i detta inlägg.

Läs mer
Olympus nya telezoom!
Nyheter

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO
Detta är nyheten som speciellt de som fotograferar djur, natur och sportevenemang utomhus har väntat på: Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO är här. Detta högupplösta supertele-objektiv har en inbyggd telekonverter på 1,25x och täcker brännvidden 300-1000mm-ekvivalent. Tillsammans med telekonvertern M.Zuiko Digital 2x MC-20 är upp till otroliga 2000mm möjligt. Objektivet är baserat på Micro Four Thirds systemets standard och har en högpresterande 5-axlig synk-IS. Det innebär världens kraftigaste bildstabilisator på 8 EV-steg, perfekt för handhållen supertelefotografering. Detta fantastiska objektiv är tillgängligt från slutet av januari hos oss på Götaplatsens Foto, men du kan förhandsboka ditt exemplar redan nu!

Kompakt och lätt design som är otroligt väderbeständig
Magnesiumlegering har använts i objektivet och ett lätt motljusskydd i kolfiber används för att säkerställa att objektivets tyngdpunkt inte hamnar längre fram när motljusskyddet används. Eftersom optimala material har använts i varje del av objektivet kan vi bibehålla styrkan och precisionen samtidigt som vi skapade en kompakt och lätt design som bara är 314,3 mm lång och väger 1875g. M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO är utformat för att ge fotografer möjlighet att enkelt finjustera inställningar och funktioner under fotografering. Kombinera det med Olympus OM-D E-M1X så kan du tryggt fortsätta fota även i tufft väder, som regn och snö, tack vare den dammsäkra, stänksäkra och fryssäkra designen. Jämfört med den svarta beläggningen på traditionella objektiv reflekterar den värmebeständiga beläggningen på denna modell effektivt de infraröda strålarna i solljus, vilket förhindrar att temperaturen inuti objektivet stiger även när det är väldigt varmt ute. Resultatet är stabil optisk prestanda. Objektivets främre element har en fluorbeläggning som ger en slät och reptålig yta och gör det enklare att rengöra objektivet, för bättre underhåll.

 

Världens starkaste 5-axliga synk-IS med upp till 8 EV-stegskompensation och snabb och exakt AF
M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO har stöd för 5-axlig synk-IS. Vid 300mm-ekvivalent uppnår den världens starkaste bildstabilisering på 8 EV-steg. När telekonvertern MC-20 används är bildstabilisering tillgängligt även vid utökat telefotointervall på upp till 2000mm-ekvivalent. Den höga bildkvaliteten vid handhållen fotografering gör objektivet till det perfekta tillskottet när man fotar djur, natur och sportevenemang utomhus. Olympus egna precisionsteknik för att göra linser tunnare gör det möjligt att tillverka lätta fokuseringsobjektiv, vilket innebär snabb och exakt fokusering i hela zoomintervallet.

 

Förhandsbokningar
Förhandsboka ditt exemplar redan idag för att vara först ut i nästa säsong av fågelskådning eller sportfotografi. Gör det lätt via vår hemsida eller hör av dig till oss via telefon eller mail.

Läs mer
Ny 115 mm tubikare från Swarovski!
Nyheter

"Stora" nyheter från Swarovski
Riktigt stora nyheter från Swarovski. Idag den 1 okt 2020 lanserar Swarovski en ny 115 mm tubkikare vars 
frontlins bokstavligen är en av de största på marknaden. Med denna nya tub fortsätter Swarovski att höja ribban för vad som tycks vara möjligt med ATX / STX / BTX-tubkikare.

Om Sawrovskis 95 mm tub är som att tända lamporna i ett mörkt rum är denna nya 115 mm som att tända solens fulla kraft. Denna stora tub ger ett fantastiskt ljusinsläpp! Enligt vissa kanske den mest kraftfulla optiken i en tubkikare någonsin.

swarovski 115-mm objective module-1

Det sitter i detaljerna
Detaljrik är verkligen bilden som optiken i den här tubkikaren teknar. Den som gillar fågelskådning och annan naturskådning vet verkligen vikten av att urskönja de små men ack så viktiga detaljerna. Den nya 115mm-objektivmodulen gör att användaren kan se mer för att identifieria detajer i landskapet eller hos djuren och verkligen fördjupa sig i ögonblicket.

Att även kunna fortsätta att skåda under de mest avgörande tiderna på dygnet, såsom skymning eller i gryningen, är en enorm fördel. 115mm-objektivet erbjuder fantastiskt ljus och naturliga färger, även i svagt ljus.

swarovski 115-mm objective module-2

Fantatisk flexbilitet
Objektivmodulen 115 mm kan användas med tre olika okularmoduler, ATX, STX och BTX. Det innebär att det alltid finns ett okular som passar dina behov perfekt.

Vad innebär ATX / STX / BTX tubkikarsystem?
Detta system tar funktionalitet till en ny nivå: ATX / STX / BTX tubkikarsystem (spotting scope-system) kombinerar exceptionellt flexibel modularitet med optisk perfektion. Objektivlinsen kan bytas för att passa alla situationer. Extrem detaljigenkänning uppnås vid alla avgörande ögonblick tack vare SWAROVISION-tekniken och användarvänligheten borgar för fascinerande upplevelser i naturen.

Perfekt kontrast, ända ut till kanterna
Tack vare SWAROVISION Field Flattener tekniken skapas en nästan helt platt bild vilket gör att till och med de finaste strukturerna återges med knivskarp klarhet ända ut i kanterna, utan att konstant behöva fokusera.

Resultatet är att varje detalj fångas direkt och ger en perfekt bild utan några distorsion.

Bättre coating ger bättre färgåtergivning
De förbättrade lins- och prisma-beläggningarna (SWARODUR & SWAROTOP) ger märkbart bättre färgåtergivning i kombination med ännu bättre ljusttransmission. SWAROCLEAN-beläggningar på de yttre linsytorna skapar en non-stick-effekt, vilket gör det lättare att rengöra och ger ännu mer imponerande observationsupplevelser, även i svagt ljus.

Kolla in nedanstående videoklipp från Swarovski för en presentation av den nya 115 mm objektivmodulen.

Här nedan följer en presentation av Swarovski själva kring hur ATX/STX och tubkikare funkar.

 
Läs mer
Polaroid Mandalorian - Nytt samlingsobjekt för alla STAR WARS fans
Nyheter

Vi har goda nyheter för alla STAR WARS fans, tillika direktbildsfantaster! Polaroid har kommit ut med en starkt begränsad upplaga av den populära Polaroid Now. En snygg direktbildskamera i klassiskt retorutförande som i denna STAR WARS Mandalorian variant ger alla STAR WARS fantaster något att sukta efter. Denna kamera gör direktbildsfotografering till ett riktigt nöje, tack vare sitt system med dubbla linser samt autofokus.

polaroid mandalorian collage

I den här begränsade upplagan får alla fans av den populära "rymdvästern" STAR WARS serien på Disney+ ett nytt samlingsobjekt att glädjas åt. Kameran kommer i ett utförande i en snygg mörkgrå design med Mandalorian loggan på baksidan av kamerahuset. 

polaroid mandalorian collage

Även själva filmen, som är såkallad I-Type film, kommer i en begränsad utgåva där du kan samla upp till 12 olika ramar med diverse motiv. Varje förpackning leveras med 8st bilder.

 
Mer om Polaroid Now systemet
Polaroid Now kamerorna är en evolution av Polaroid One Step kamerorna från 70-talet som revoultionerade fotograferingsprocessen. Polaroid Now kamerorna ger mer kreativ kontroll och snygga men karakteritiska färger som vi alla känner igen.
 
Förutom 2 objektiv i ett systemet samt autofokus, har Polarid Now en inbyggd dubbelexponering för riktigt häftiga effekter.
 
 
polaroid Now double exposure
 
 
 
Du kan även enkelt ta selfies eller gruppbilder med den smidiga timerfunktionen på 9 sekunder. Kameran har även en hudtonsvälig blixt som ger fina och korrekta bilder, även i situationer med svagt ljus.
 
Beställt Mandalorian Polaroid kameran med tillhörande film direkt på vår hemsida via länken här nedan!
 
Välkommen att höra av dig till oss via telefon eller mail om du har några frågor eller funderingar!
Telefon: 031 - 18 40 00
Mail: info@gotaplatsensfoto.se
 
 
Läs mer
Nya Sony A7S III är här!
Nyheter

Nya Sony A7S III är äntligen här med en hel rad härliga nyheter! 

Med nya Sony A7S III kommer du kunna filma i 4K/120p & 16-bitars råformat via HDMI

Nya-Sony-A7S-III-hus

12,1 Megapixel och bakbelyst processor
Snarare än en extremt högupplöst sensor satsar här SONY på opitmal video i svagt ljus och mycket hög ISO-känslighet med denna fullformats sensor. Den låga upplösningen betyder här att de enskilda pixlarna på fullformatssensorn blir större vilket i sin tur ger bättre prestanda med mindre brus samt ett mycket stort dynamisk omfång. Sensorn leverar 15 EV steg i dynamiskt omfång vid video och 14 steg under stillbildstagning vilket ger dig som fotograf stort och kreativt spelrum i postproduktion. ISO-området vid stillbildstagning sträcker sig nu från ISO 40 till ISO 409 600.

Hög videokvalitet med stor ljuskänslighet
Sony har länge levererat högkvalitativ video, även vid höga ISO-tal. Så också i nya A7S III. Vid video sträcker sig nu ISO-området från ISO 80 och är expanderbart ända upp till ISO 409 600. 
Du får fantastikt bra prestanda även när du filmar i 4K vid 120p eller slowmotion.  Den nya Exmor R-bildsensorn i fullformat och den revolutionerande BIONZ XR-bildprocessorn leverar förutom fantastik videokvalitet även en oerhört exakt auto fokus vilket resulterar i skärpedjup och videoupplösning som bara är möjligt med en fullformatssensor.

Nya Sony A7S III sensor

Ny värmebortledning i chassit
I denna version har kamerahuset helt omdesigats för att klara de ny specifikationerna. Högre prestanda innebär ofta högre värme i komponenterna, och det här har SONY löst genom en helt ny värmebortledningsteknik i kamerans chassi. Bildprocessorn har även uppgraderats för att undvika latens samt minska rolling shutter med upp till tre gånger jämfört med tidigare model. Processorns uppdateringar innefattar även möjligheten att kunna hantera den stora dataströmmen till de dubbla CFexpress typ A korten.

 

Nya Sony A7S III processor

Lägre brus och snyggare hudtoner
Den nya bildsensorn och bildprocessorn levererar även bättre gradienter och hudtoner i t.ex. porträttbilder med högdagrar och hittar även rätt färgtermperatur bättre vid användning av LE-ljus. Brusreducering har även förbättrats och leverar ett EV stegs reducering vid medel och högre ISO värden.

Nya Sony A7S III-1 sample

Videon nedan går i större detalj igenom kamerans tekniska aspekter och ger smakprov på bilder och video producerad med Nya Sony A7S III

 
Hör av dig till oss via telefon eller mail om du har några frågor eller beställ kameran via produktlänken nedan!
Telefon: 031 - 18 40 00
 
Läs mer
Panasonic Lanserar nya Lumix S5
Nyheter

Onsdagen den 3:e September lanserade Panasonic den nya Lumix S5. En fantastisk spegellös fullformatskamera med 24,2 megapixel, konstruerad för medvetna bildkonstnärer - videografer och stillbildsfotografer tillika. Kameran har med sig videospecifikationerna vi hittar i Lumix S1, men är ännu mer kompakt och kapabel. Den har smidigheten vi normalt känner igen från en mindre kamera, men kapacitet som lämpar sig för rikitga kreatörer och mer avancerade amatörer.

Panasonic Lumix S5

Perfekt för skapare av professionell video

Tack vare funktioner som V-gamut och V-logg öppnas möjligheter för att kreativt kunna jobba med ditt material och uppnå resultat man normalt endast kan förvänta sig från dyrare produktionskameror. Med dess stora dynamiska omfång på 14+ steg och en mycket bred färgskala har du som videoproducent goda förutsättningar för kreativ postproduktion av ditt råmaterial.

Ingen tidsbegränsning vid filmning av 4K-video

En efterlängtad funktion är att Lumix S5 erbjuder att filma i 4K/30p i 8-bitarsläget, utan någon tidsbegränsning. S5:an filmar även i 4K, 10-bitars läge i 60fps i upp till 30 minuter. I slowmotionläge erbjuder den full-HD i 100, 120, 150 eller 180 bilder per sekund. Quickmotion läget erbjuder 4K med 1, 2, 5, 10 eller 15 bilder per sekund. Kameran stöder även anamorfiskt läge för använding av anamorfiska objketiv.

Panasonic Lumix S5

Utmärkt normalzoom med det lilla extra i vidvinkel

Du är som är van vid en normalzoom som stannar vid 24mm när det gäller vidvinkel får här det lilla extra vad gäller vidvinkel med kit-optiken Lumix S 20-60mm och är ett steg uppåt för den som är van vid objektiv som endast erbjuder 24 mm som max vidvinkel.

Presentation av Martin från Panasonic

Martin från Panasonic var och besökte oss dagen innan produktsläppet och gav oss en snabb introduktion till några av alla de funktioner denna utmärkta hybridkamera erbjuder. Ta en titt nedan!

Obs! Kolla även in erbjudandet som just nu ger dig ett Sigma 45mm f/2,8 DG DN objektiv värde 5990:- på köpet genom att klicka här.

Läs mer
Nya funktioner till Instax Mini LiPlay och Instax Mini Link
Nyheter

Om du är nöjd ägare till Instax Mini LiPlay från Fujifilm kommer det nu glada nyheter från Fujifilm i form av helt nya funktioner i din redan existerande kamera. Även Instax Mini Link får en uppdatering.

Nya funktioner till Instax Mini LiPlay och Instax Mini Link-5Nya funktioner till Instax Mini LiPlay och Instax Mini Link-1

Bildredigering av Direct Print
Med denna funktion kan du enkelt och snabbt redigera dina bilder innan utskrift. Lägg till sköna filter, ändra storlek på bilden och justera färger m.m. När du är klar, tryck på print och få dina redigerade bilder direkt i handen!

Nya funktioner till Instax Mini LiPlay och Instax Mini Link-1

Bättre och enklare Sound Mode

Du visste väl att du kan lägga till ljud på dina bilder? Med en förbättrad process blir det nu en enklare och roligare. Du kan nu lägga till ljud i upp till 10 sekunder, både före och efter fotografering. Du trycker nu endast en gång på "Sound" knappen för att starta detta, istället för att som tidigare behöva hålla inne knappen.

Nya funktioner till Instax Mini LiPlay och Instax Mini Link-2

Ny ramar i LiPlay
Två stycken nya ramar har blivit tillagda I LiPlay som kallas "Thank You" och "Relaxing time". I miniLink har ramarna "Love" och "Relaxing Time" tillkommit.

Nya funktioner till Instax Mini LiPlay och Instax Mini Link-3

Dialog display
För att göra det ännu enklare för användare av instax mini LiPlay, är det nu möjligt att förse användare med uppdatering och information via "Dialog display". På detta sätt meddelas användare om uppdatering m.m.

Nya funktioner till Instax Mini LiPlay och Instax Mini Link-6

Så här gör du för att installera uppdateringen!

LiPlay Firmware uppdatering:

För att aktivera den förenklade versionen av "Sound mode" så måste kamerans firmware uppdateras.
* microSD kort krävs för att utföra denna uppdatering.


Procedur:
1. Spara den senaste uppdateringsfilen (FPUPDATE.DAT) till ett microSD kort, sätt i kortet i den fulladdade kameran, starta kameran och välj "version update" från menyn
2. När firmwaren har uppdaterats så kan det hända att bilderna som lagrats på kamerans interna minne blir raderade. Se därför till att säkerhetskopiera din data innan uppdatering.


Hur du gör en säkerhetskopia av data:


1. Sätt i ett microSD starta igång kameran
2. Välj och utför följande från kameramenyn: [COPY] -->[CARD --> INTERNAL MEMORY]
Så här återställer du din säkerhetskopia:
1. Sätt i microSD kortet som innehåller en säkerhetskopia av din data (se föregående beskrivning) och slå på kameran
2. Välj och utför följande från kameramenyn: [COPY] -->[CARD --> INTERNAL MEMORY]

För mer information kring uppdateringarna, vänligen besök Fujifilms hemsida för Instax-kamerorna.

Läs mer
Nyheter från Peak Design
Nyheter

Nyheter för fotografen på språng
Peak Design har släppt en helt ny serie av fantastiska väskor och ryggsäckar, perfekt anpassade för just dig som fotograf. Väskorna är av hög kvalitet och med hjälp av både vattenavvisande nylon-canvastextil och tillika vattenavvisande dragkedjor skyddas din dyra fotoutrustning från väderelementen på ett fantastiskt sätt. Väskorna är perfekt anpassade för de fotografer som är mycket ute på fältet, i naturen eller bara vill ha något snyggt och smidigt att bära sin fotoutrustning i.

Skydd för kameror, obejktiv och elektronik
Det bästa med de här väskorna, förutom dess tidigare nämnda väderbeständigget är hur oerhört väl uttänkta de är. Tack vare dess många fack kan du enkelt bära med dig och skydda exempelvis en laptop eller en surfplatta. Utmärkt för att kunna se och redigera bilder under en resa eller direkt ute på fältet. Din dator eller iPad skyddas i de bakre ryggfacken och tar därför minimalt med plats vilket ger mer utrymme för dina kameror och objektiv.

Peak Design Everday Backpack på trappa vid Götaplatsen i Göteborg

Konfigurera efter dina behov
De konfigurerbara FlexFold-avdelarna gör att du kan anpassa din väska på bästa sätt för just dina foto- och transportbehov. Ett utmärkt val för de flesta fotografer är den snygga och ultrafunktionella 
Peak Design Everyday Backpack Zip 20L V2 Midnight. Oerhört bekväm, grym kvalitetskänsla och dessutom i en snygg gråblå färg.

Peak Design Everday Backpack på trappa vid Götaplatsen i Göteborg

Bär med dig din kamera på axeln

Peak Design har även utvecklat ett utmärkt snabbkopplingsfäste som gör att att du kan bära din kamera strax under valfri axel för smidig och snabb åtkomst, såfort ett fotoögonblick ger sig till känna. Peak Design Capture Camera v3 kamerafäste är designat för snabb och enkel fastsättning och frånkoppling, samtidigt som det sitter oerhört säkert. Även vid hög rörlighet.

Peak Design produktserie

Förutom de snygga och funktionella väskorna med tillbehör såsom Peak Design Snabbkopplingsfäste, finns en rad andra produkter såsom ankarlänkar, stativ och snygga slingväskor. Du hittar ett stort urval av Peak Design produktserien direkt på vår välsorterade hemsida.

Läs mer
Stora nyheter från Canon!
Nyheter

Denna veckan släpptes äntligen nyheter från Canon. Kameror, objektiv, telekonverters och batteritillbehör - wow!

Canon EOS R5 & EOS R6
Canon lanserade just sina två ivrigt väntade spegellösa kameror - EOS R5 och EOS R6! Båda kamerahus har extremt imponerande tempo, prestationsförmåga och bildkvalitet. Kamerorna delar samma bildstabiliseringteknik, processor (DIGIC X) och autofokussystem (CMOS Dual Pixel AF II) men det är i princip här som likheterna försvinner.

EOS R5 kan fota i 45 megapixlar, filma i RAW 8K 30fps och är gjord för professionellt bruk, men låt dig inte skrämmas av det ordet, kamerans menysystem och Canonstandard från t.ex 5D Mark IV finns kvar och kameran ligger strax under Canon 1DX Mark III i prestanda. Kameran har två minneskorts-slots, en för SD och en för XQD.

EOS R6 har en snäppet lägre upplöst sensor och fotar i 20,1 megapixlar. Dock matchar EOS R6 kvickheten hos R5 och kan fota upp till 20 bilder per sekund (ljudlöst, elektronisk slutare). Kameran har plats för två SD-kort och är en hybridkamera gjord för både foto och video.

 

I denna kaskad av nyheter har Canon släppt 4 nya objektiv - Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM, Canon RF 600mm f/11 DO IS STM, Canon RF 800mm f/11 DO IS STM och Canon RF 100–500 mm f/4.5–7.1 L IS USM - Helt enkelt stort fokus på den som vill fotografera på distans eller nära inpå.

 

Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM
Fånga motivets sanna anda med ett objektiv med diskret teleobjektivsperspektiv för smickrande porträtt, plus makro-närgräns och bildstabilisator i fem steg för utmärkt mångsidighet.

Canon RF 600mm f/11 DO IS STM
Kom närmare världen med ett superteleobjektiv för fullformat på 600 mm som är lätt, kraftfullt och perfekt för fotografering av motiv på längre håll med fantastisk detaljrikedom.

Canon RF 800mm f/11 DO IS STM
Fotografera med enastående detaljrikedom, med ett superteleobjektiv i fullformat på 800 mm som är lätt, kraftfullt och kan fånga din värld med fantastiska detaljer.

Canon RF 100–500 mm f/4.5–7.1 L IS USM
Kom närmare avlägsna motiv och placera motivet på första parkett tack vare den enastående dragkraften hos 100-500mm och fantastisk mångsidighet med zoom som levererar detaljrikedom, skärpa och en utomordentlig telefotoprestanda.

 

Till 3 av dessa nya optik släppte Canon även sina nya teleconvertrar med RF-fattning! RF 1.4x förlänger din tele med 1.4x medans RF 2x fördubblar räckvidden. (Canon RF 100–500 mm f/4.5–7.1 L IS USM är enbart kompatibel i läget 300-500mm)

 

Sist men inte minst presenterade Canon ett helt nytt batteri, LP-E6NH, gjort för att få ut det mesta av de nya kamerahusen och med hela 2130mAh ger de kamerorna ca: 14% bättrebatteritid jämfört med de tidiga LP-E6-batterierna. Canon LP-E6NH Kamerabatteri passar i alla kameror som använt sig av någon av LP-E6-batterierna sedan innan men kan laddas via USB i de nya kamerorna EOS R5 och EOS R6.

Med detta batteri presenterades även det nya batterigreppet Canon BG-R10B. Detta utökar de nya kamerornas batterikapacitet med 100% (fördubblar) och ger dessutom ett ergonamiskt och enkelt grepp till den redan härliga kameraduon. Det förenklar även vertikalt foto eller video med extra kontrollrattar och avtryckare.

 

Här under har vi samlat alla nyheter från Canon för vidare läsning och vill du förhandsboka något redan idag, tveka inte:
Sänd oss ett mail på info@gotaplatsensfoto.se med dina kontaktuppgifter och det du vill förhandsboka så kontaktar vi dig när vi vet mer, kan leverera samt när varor finns i lager.
Du kan även ringa till oss på 031 - 18 40 00 och få hjälp att förhandsboka ett exemplar av nyheten du behöver.

Läs mer
Använd din kamera som webbkamera, utan att behöva en capture device!
Evenemang

Behöver du plötsligt finnas tillgänglig via internet via video? Vill du kunna livestreama? Då är sannolikheten hög att du redan har de verktyg som krävs för att sätta igång!

I skuggan av covid-19 har livestreams och videomöten ökat lavinartat och som en reaktion kring detta har ett par kameratillverkare utvecklat speciella program och uppdateringar till sina kameror som gör det möjligt för dig att kunna sända video direkt från din kamera till en ansluten dator, utan dyra och krångliga sladdar och dyra capture cards!

Canon har med hjälp av ett program (PC/MAC) gjort det möjligt att direkt koppla kameran till datorn. Dessa kameror är kompatibla med livestreamprogrammet:

EOS-1D X Mark III
EOS-1D X Mark II
EOS 5DS R
EOS 5DS
EOS 5D Mark IV
EOS R
EOS 6D Mark II
EOS RP
EOS 7D Mark II
EOS 90D
EOS 80D
EOS 77D
EOS Rebel T7i
EOS Rebel T6i
EOS Rebel T7
EOS Rebel T6
EOS Rebel SL3
EOS Rebel SL2
EOS Rebel T100
EOS M6 Mark II
EOS M50
EOS M200
PowerShot G5X Mark II
PowerShot G7X Mark III
PowerShot SX70 HS

 

Fujifilm är också en av de tillverkarna som bjuder på denna typen av extremt bra service. Deras program heter "FUJIFILM X Webcam" och finns tillgängligt här (PC, windows 10 x64).
Kameror som är kompatibla med programmet är:
GFX100
GFX 50S
GFX 50R
X-H1
X-Pro3
X-Pro2
X-T4
X-T3
X-T2

 

Inte nog med att videokvalitén blir bättre med hjälp en digital systemkamera, du får ett mer professionellt utseende, en kortare skärpedjup (beroende på optiken du använder) samt att du antagligen redan har en kompatibel kamera!

 

Vi har länkat ett par kameror som kan nyttja dessa nya program och livestreamfunktioner här nedan. Har du ytterligare frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Läs mer
Nyheter från Ona!
Nyheter

Italienska Ona Bags levererar i vanlig ordning ett knippe nyheter av riktigt härlig rang.

En av nyheterna heter "The Lisbon" och är en mindre axelremsväska som är gjord i italienskt kvalitétsläder. Lädret är behandlat på ett sätt som gör att det blir charmigt slitet under tiden du använder väskan, för att den ska bli 100% din egen. Väskans storlek är anpassad för mindre kompaktkameror så som t.ex. Fujifilm X100V, Ricoh GR III eller vintagekameror från 70-, 80- och 90-talet. Vi har väskan i färgerna "Cognac Leather" och "Dark Truffle Leather". Priset är 1695:- oavsett färg.

 

 

Den andra nyheten som vi valt att ta in heter "Monterey Backpack" och är en ryggsäck i vaxad premiumcanvas & läder - Samma kvalitétsläder som Onas andra väskor. Ryggsäcken har en ficka för 13" laptop samt plats för kamerahus, 4-6 objektiv/blixtar/SD-kort och anteckningsblock för att du ska kunna ta med dig det du verkligen behöver när du ska fota. Väskan finns tillgänglig i färgerna "Smoke & Antiquie Cognac" samt "Olive & Antique Cognac". Priset är 4395:- oavsett färg.

 

 

Väskorna är väldigt bekväma och fyller det tomrummet som ofta saknas när det kommer till kameraväskor - wow-faktor och extremt snygg design.

 

 

Läs mer om produkterna och beställ här nedan:

Läs mer
Panasonic besöker Götaplatsens Foto
Evenemang

Panasonic besöker Götaplatsens Foto!

 

Att Götaplatsens Foto är en Lumix Pro Dealer är inget vi sticker under stolen med - Vi har varit det i flera år.

Deras nuvarande flaggskeppsmodeller Panasonic Lumix S1 samt Panasonic Lumix S1R är två hybridkameror (kameror gjorda för både foto och video) med starkt fotfäste i den skapande sfären sedan deras release förra året.

Vi vill att du som är intresserad av Panasonics S-serie ska få svar på dina eventuella frågor och funderingar så vi har bjudit in fotografen, videoskaparen och produktspecialisten Martin Wallgren från Panasonic till oss!

Mellan 10:00 och 14:00 under tisdagen den 25:e februari kan du uppleva Panasonics S-serie i form av Panasonics fullformatskameror Lumix S1, Lumix S1R och optik som t.ex. S Pro 16-35mm f/4, S Pro 70-200MM F2.8 O.I.S och S Pro 50MM F/1,4.

 

Under Panasonics besök kommer vi givetvis erbjuda fantastiska erbjudanden på Panasonic Lumix S1R & optik.
Enbart hos oss på Götaplatsens Foto, tisdagen den 25:e februari, 10:00 - 14:00.

Välkommen.

Läs mer
Fujifilm besöker Götaplatsens Foto!
Nyheter

Du har väl inte missat att Fujifilm släpper lite nyheter inom kort? Framförallt det nya kamerahuset X-T200! Med en helt ny högupplöst elektronisk sökare, förbättrad ögon och ansikts-autofokus, snabb seriebildstagning (åtta bilder/s) samt videoinspelning i 4K och Full-HD höghastighetsvideo upp till 120 bilder/s med mycket hög bildkvalitet är det enklare än någonsin att fånga ögonblicken.

Redan nu på torsdagen den 6:e februari kl. 10:00-13:00 får du chansen att på plats testa deras nyheter innan de kommit in i lager! Självklart har vi deras övriga sortiment på plats i form av kameror och optik.

Du vet väl att du alltid kan förhandsboka nyheter från Fujifilm hos oss? Skicka bara ett mail till info@gotaplatsensfoto.se så kontaktar vi dig när din beställning kommer in i butiken.
Ett perfekt sätt för dig att vara först med det allra nyaste!

 

Hoppas att vi ses nu på torsdag den 6:e februari!

Läs mer
Nyheter från Nikon!
Nyheter

Nyheter från Nikon!

Nikon D780

Inom kort lanserar Nikon sin D780 som ersätter Nikon D750. Nikon D780 är i princip en Nikon Z6 i förklädnad - en fullformatskamera som med högupplöst skärm 

som fotar i 24,5 megapixlar och filmar i 4K. Samma processor, samma sensor och hybrid-af som Z6. Största skillnaden är dock att Nikon D780 har samma
mätsystem och algorithmer som Nikons D5. Vi väntar med spänning på den första leveransen av detta makalösa vidundret och vi hoppas att du är lika spänd!

Nikon Coolpix P950

När Nikon P900 släpptes redan 2015 och de flesta slogs med häpnad inför en kompaktkamera med en så praktfull zoom. Nu tar Nikon P950 över där P900 inte
räckte till. Fotar i RAW, filmar i 4K och har en supertelezoom som motsvarar 24-2000mm. Med sin Dynamic Fine Zoom på 166x förstoring utnyttjar du dessutom
en digital zoom på 4000mm! Fågelskådare och långtzoomsfotografer kommer älska denna kompaktkamera.

NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S

Nu börjar Nikon ta sin nya Z-fattning på allvar med sin nya optik på 70-200mm f/2.8. Stilren, avancerad, väderskyddad och ljusstark är alla perfekta
egenskaper för dig med t.ex. en Nikon Z6. Den breda Z-fattningen med rundad bländaröppning ger dig en fantastiskt vacker bokeh-effekt som jämnas ut mot
bildens kanter på ett prydligt och äkta sätt. Med objektivets FN-knappar kan du dessutom ställa in hela 21 funktioner - allt från AF-lås till gaffling.
Välkommen NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S - in till Z-familjen.

Läs mer
Lomography - Den kaxigaste nyheten hos oss på Götaplatsens foto!
Nyheter

Lomography - Ett perspektiv
Wien, 1992. Ett gäng skapande studenter får nys om den ryska kameran "LOMO LC-A", känd för sin knasiga estetik och sovjetiska uppbyggnad. Studenterna tog kontakt med det ryska företaget LOMO (Leningrad Optics and Mechanics Association) och bad dem att fortsätta produktionen av denna lustiga kamera. Lomography var till en början enbart en mix mellan kreatörer och unga fotografer som ställde ut sina alster runtom i Wien men när de möttes av en kommersiell succé fick Lomography bli distributörer av LC-A-kameran från LOMO utanför Ryssland fram till 2005 när fabriken i Ryssland stängde.10 gyllene regler
Lomography drevs från början av ett kollektivt tankesätt - "Don't think, just shoot". Detta övergick i till slut i
10 gyllene regler

Regel #1: Ta med dig din kamera överallt.
Regel #2: Använd kameran när som helst - dag som natt
Regel #3: Lomography stör inte ditt liv, det är en del av det.
Regel #4: Försök att skjuta från höften.
Regel #5: Ta dig så nära ditt motiv som du kan.
Regel #6: Tänk inte.
Regel #7: Var snabb.
Regel #8: Du måste inte veta i förväg vad du fångat på film.
Regel #9: Det finns inget att oroa sig för efteråt.
Regel #10: Bry dig inte om regler.
Givetvis ska man ta dessa gyllene regler med en nypa salt, men det finns ändå något för den nyfikna att hämta i detta tankesätt.Experimentell fotografi
Lomography ger dig flera verktyg att uttrycka dig på ett konstnärligt och skapande sätt, helt i regel med hur det brukade föra för flera decennier sedan.

Vi hoppas att du ska hitta något i Lomographys breda sortiment som inspirerar dig att don't think, just shoot.

Läs mer
Träffa oss på Vårgårda Fotofestival!
Evenemang

Arrangemanget börjar redan nu på fredagen den 1:e november men på lördagen den 2:e november ställer vi ut på Vårgårda Naturfotofestival. Tillsammans med ett glatt gäng andra utställare har vi även Sony på plats med oss. Givetvis kommer det finnas exklusiva kampanjer för just detta arrangemang.Vi ses på lördag!

Läs mer
Nya Nikon Z50
NyheterNu den 7:e november släpps äntligen Nikons nya kamera Z50! En kamera som är lika enkel att fota med som att filma i 4K-upplösning.
Nikon Z50 är en ergonomisk och greppvänlig kamera som är specialanpassad för dig som vill ta sig den hela dagen. Med sin ljuskänslighetsintervall på 100-51200 ISO och svagljus-AF kan du fotografera även under kvälls- och nattetid - Perfekt för den som faktiskt vill dokumentera en hel dag under t.ex. en vlogg eller aktivt socialt bildkonto!

Redan nu kan du faktiskt förhandsboka den hos oss genom att maila på info@gotaplatsensfoto.se. Förhandsbokar du dessutom en av de paket där en FTZ-adapter medföljer, får du den utan extra kostnad - Spara 1600:-!

Läs mer
Fotoexpo 11/5
Evenemang

Den 11:e Maj bjuder vi in till Fotoexpo här i Göteborg. Vi gör om förra årets mycket uppskattade event och kommer att hålla till i Hotell Elite Park Avenue Hotels lokal mitt emot vår butik. Detta året slår vi ihop vårens kikarevent med kamerorna, så på plats hittar du i år även våra kikareleverantörer. På mässan kommer vi att hålla föreläsningar med inbjudna fotografer från de olika leverantörerna. Fri entré

När?

Lördagen den 11:e Maj, vi öppnar klockan 10:00 och stänger 16:00. Fri entré

Var?

Elite Park Hotell Avenyn, Kungsportsavenyn 36. Ungefär mitt emot vår butik. För parkering rekommenderar vi Lorensbergs P-Hus eller Heden.

Leverantörer på plats:

Canon, Nikon, Fujifilm, Panasonic, Olympus, Sigma, Tamron, Manfrotto, Sirui, Samyang, Zhiyun, NiSi,

Swarovski, Vortex, Leica, Laowa, Kowa, Kamakura, Pentax, Steiner, Zeiss, Instax, Polaroid, Lowepro

Fototävling!

På mässan kommer det finnas möjlighet att framkalla bilder på plats i Fujifilms monter. Välj ut en bild och sätt upp den på väggen i montern så är du med i utlottningen om en Fujifilm Instax-kamera samt presentkort på bildframkallning. Din digitala bild kan du ha med dig på ett USB-minne, minneskort, eller i mobilen.

Föreläsare

Föreläsningarna är gratis, och ingen anmälan krävs, men först till kvarn gäller. Ca 100 platser per föreläsning finns.


10:30 - Lisa Sihlberg, i samarbete med Focus Nordic

Kort om Lisa Sihlberg:
Lisa arbetar sedan 2013 som naturskyddsfotograf och har dokumenterat hotade arter jorden runt med samarbeten inom Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen. Hon är utsedd till ambassadör för Tamron och Lowepro och arbetar dagligen med att inspirera och undervisa människor till att ta hand om vår planet.


11:30 - Tom Svensson, i samarbete med Canon

Tom Svensson är en bevarandefotograf, det betyder att allt Tom gör i fotografering är att sätta fokus på utrotningshotade arter och livsmiljöer runt om i världen. Tom vill att folk ska förstå vad som händer i världen och att vi bara under de senaste 40 åren har förlorat 58% av världens mängd djur.

Föreläsningen: Tillsammans med African Apes och Ann Olivecrona åkte Tom till Syd Sudan för att rädda tre schimpansungar som blivit beslagtagna av militären.
Generalerna har ett enormt intresse för att bevara naturen och djuren, så när dessa stackars ungar sett sin familj bli ihjälslagna och transporterade via Syd Sudan till Arabvärlden eller Asien för att säljas så försöker generalerna beslagta och stoppa så många de kan. Nu kan du få höra hur detta går till och följa med på denna farliga men viktiga resa. Tom kommer också att berätta om sina erfarenheter av Canons EOS R, som var hans sällskap på detta uppdrag.


12:30 - Mark Trustrup, i samarbete med Nikon

Mark Trustrup är bröllops- samt reklamfotograf från Danmark som 2014 blev Nikons yngsta ambassadör någonsin vid 24 års ålder. Han är den förste dansken att bli invald i ISPWP, International Society of Professional Wedding Photographers, som samlar de bästa bröllopsfotograferna i världen. Mark kombinerar det senaste inom digital teknik med det traditionella hantverket för att skapa unika bilder. 


13:30 - Niklas Nilsson, i samarbete med Olympus

Ögonblick från Kalla vatten

Niklas Nilsson är en av Sveriges främsta undervattensfotografer och förra året korad till Svensk mästare i undervattensfotografering. Han brinner för vår kalla nordiska kust, både över och under vattenytan. Med sina fascinerande bilder och berättelser tar han med oss hela vägen från den svenska västkust till packisen omkring Svalbard - isbjörnens rike. Längs vägen ges hela tiden goda råd inom fototeknik och hur spegellösa kameror kan ge en fördelar inom naturfotografering.


14:30 - Marko Vesterinen, i samarbete med Fujifilm

Marko Vesterinen är en Göteborgsbaserad fotograf som har en stark kärlek till Asien och Japan dit han ofta reser för att uppleva och fotografera. Både stads- och naturlandskap får stå motiv, gärna en kombination av de två. Marko söker linjer och former som flyter över gränserna mellan det konstruerade/skapade och det naturliga. Bilderna är i avvägd balans och ofta med tydliga geometriska motiv i en lek med färg och form.

Om kontraster
Skarpa kontraster både i färgställningar, former och motiv, löper som en röd tråd genom Markos bilder. Fotografierna innehåller mycket svärta och färgmättnad men också rent vitt. Mörkret i bilderna skapar en stark kontrast till ljuset som lyfts fram av mättnaden. Marko söker ofta mönster i det som till synes verkar vara kaos, eller kaoset i det ordnade. Många av hans bilder från stadsmiljöer är ögonblicksbilder men som gör anspråk på att dokumentera något konstant eller evigt - en universellt förekommande känsla eller tillstånd. Å andra sidan visar hans naturbilder just ett kort ögonblick i ett vad som framstår oföränderligt landskap. Mycket i hans fotografi präglas av dessa ständigt återkommande kontraster.

Bilderna bär ofta på en stramhet och lite sorgsen ton. Han visa ofta på människors slit, samtidigt som han synliggör vår korta tid på jorden. Kanske sorgen kommer av hans förmåga att få betraktaren att inse mänsklighetens förgänglighet.

Marko är utbildad på Fotoskolan i Göteborg och gör både fotokonst men även kommersiella uppdrag för bland annat ICA, Jotex och Nordiska Volkswagengruppen.


Erbjudanden

På mässan kommer det självklart att finnas en hel del fyndlägen. En del av dessa erbjudanden kommer att finnas även här på hemsidan, de kommer att publiceras på Fredag eftermiddag.

Här kan du se en film från förra årets Expo:

Här kan du se en film från förra årets kikarfest:

Läs mer

Våra öppettider

Klicka här

Få vårt nyhetsbrev!

Kontakta