• Fri frakt över 1000:-
  • Fri retur i butik
  • Personlig service

Båtkikare

Vad kännetecknar en klassisk båtkikare? En robust och tålig konstruktion, låg förstoring, hög ljusstyrka och inbyggd kompass.

Att kikaren bör vara tålig mot väta är givet när du väljer din båtkikare. Du bör också se till att välja en gasfylld kikare för att minska förekomsten av imma på glasen.

Den lägre förstoringen på 7x jämfört med 8x och 10x som du generellt hittar i fågelkikare hjälper till att hålla bilden stabil. Högre förstoringar tenderar att ge ett för skakigt resultat när båten är ute på vatten och bör därför hållas till 7x.

De flesta båtkikare har en ljusstyrka på 50mm objektivdiameter för att bibehålla en klar och tydlig bild även när det börjar skymma eller när dimma rullar in. Detta gör att kikaren är större än en traditionell fågelkikare. Det finns dock alternativ ända ner till 30mm objektivdiameter för dig som tycker kikaren blir för klumpig och tung.

I många båtkikarkonstruktioner kan du välja om du vill ha en inbyggd kompass eller inte. Kompassen är ett praktiskt verktyg för dig som navigerar med din kikare men det resulterar i att kikaren blir större.

Många båtkikare har också något som kallas för "autofokus" eller "sport fokus". En båtkikare har i kontrast med en fågelkikare ingen möjlighet att ställa in fokus med ett fokushjul. Båtkikaren är istället konstruerad med en fast fokuspunkt på ca. 30m och har istället ett väldigt långt skärpedjup vilket resulterar i en skarp bild från ca. 30m till horisonten. Perfekt för den som skall upptäcka något snabbt i öppna ytor.

Våra öppettider

Klicka här

Få vårt nyhetsbrev!