• Butik i Göteborg
  • Personlig service

Fågelkikare & Natur

När du skall skåda fågel eller vistas i naturen fungerar de flesta av våra kikare förutom båtkikare då de har en närgräns på 30m.

Detta gör att valmöjligheterna är många när du skall välja din kikare.

Det första du behöver välja är om du behöver en handkikare eller tubkikare. Handkikaren används när du behöver en lägre förstoring för att följa motivet i rörelse eller helt enkelt vill ha en mindre kikare att bära med dig.

Tubkikaren används främst statiskt. Du tittar ofta då med handkikaren först för att hitta ditt motiv och sedan ställer du in tubkikaren med högre förstoring för att se motivets alla detaljer.

Förstoringsgraden skrivs ut i antal gångers förstoring på kikaren. 8x, 10x, 12x eller på ett zoomokular på tubkikaren 20-60x. Detta är hur många gånger större motivet upplevs genom kikaren jämfört med att titta med blotta ögat. Högre förstoring gör att du därmed upplever motivet större men även dina händers skakningar och rörelsen från att du andas förstoras upp och ger en svårara bild att hålla stilla. Du får också ett snävare synfält vilket gör det svårare att följa motivet i rörelse samt att kikaren blir ljussvagare.

Ljusstyrkan i kikaren mäts genom att mäta frontdiametern på kikarens objektiv. Detta mäts i mm t.ex. 8x42 eller 10x50. Kikarens faktiska ljusstyrka handlar också om kikarens bildkvalité. Så två st. kikare som det står 8x42 på kan ha olika ljusgenomsläpp beroende på glasets kvalité.

En kikare har olika typer av glaselement och olika avancerade typer av slipningar. Väljer du en kikare i en högre prisklass får du en kikare med mer påkostad optik som kommer ge dig en skarpare och mer detaljerad kikare. Kika här på våra modeller i tycker passar för fågel och naturupplevelsen.

Filter

Tillverkare
Förstoring
Linsdiameter

95 produkter

Sida

1234

Våra öppettider

Klicka här

Få vårt nyhetsbrev!